Βιογραφία

Η Αμαλία Λιάκου σπούδασε φιλοσοφία, ψυχολογία και φωτογραφία στην Ελλάδα και το Παρίσι. Πραγματοποίησε τη διδακτορική της διατριβή στο πανεπιστήμιο Paris 8, ως υπότροφος του ιδρύματος Αισθητικής Μιχελή. Το θέμα της διατριβής της αφορά στην Αισθητική του υπερρεαλιστικού φαντασιακού και τη φωτογραφία. Πρόκειται για μια έρευνα που στηρίζεται στη φιλοσοφία, τη φροϋδική ψυχανάλυση και την υπερρεαλιστική τέχνη. Δημοσιεύσεις της βρίσκονται σε συλλογικά συγγράμματα στη Γαλλία και στον ελληνικό τύπο. Η συνάντησή της με τον ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη στην Αθήνα το 2011 στάθηκε καθοριστική για την καλλιτεχνική της πορεία. Ο Βαλαωρίτης ήταν ο πρώτος που έγραψε κείμενο για την φωτογραφική της δουλειά. Η Αμαλία πραγματοποίησε την πρώτη ατομική της έκθεση το 2015 στην Αθήνα. Ως σήμερα έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα κι έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας κι έργα της βρίσκονται σε δημόσιες κι ιδιωτικές συλλογές. Σήμερα εργάζεται στην Ελλάδα ως ανεξάρτητη φωτογράφος και θεωρητικός τέχνης. 

CV

 

ΣΠΟΥΔΕΣ

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ στην Αισθητική, Επιστήμες και Τεχνολογίες των Τεχνών, ειδίκευση: Εικαστικές τέχνες- Φωτογραφία, Παν/μιο Paris 8-Vincennes-Saint Denis. Τμήμα Φιλοσοφίας, Αισθητικής και Τεχνών. Μεταξύ των μελών της Επιτροπής υποστήριξης στο Παν/μιο Paris 8, η Ελληνίδα Εικαστική Καλλιτέχνιδα Kυρία Λίζη Καλλιγά.

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ στην Ιστορία της Φιλοσοφίας, με βασικά μαθήματα τη Φιλοσοφία της Τέχνης. Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης.

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS στην Φιλοσοφία της Tέχνης, εαρινού εξαμήνου, Πανεπιστήμιο Σορβόννης,  Université Paris I- Panthéon-Sorbonne, Παρίσι.

 ΠΤΥΧΙΟ στη Φιλοσοφία, Παιδαγωγική και Ψυχολογία- Ψυχολογία. Παν/μιο Ιωαννίνων.

ΣΠΟΥΔΕΣ  Σχολή Focus Φωτογραφία και Βίντεο,  Αθήνα, 2021-2022

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Ασπρόμαυρης Φωτογραφίας, Hotel de Ville de Paris

 

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

 2018

ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ, Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Με το γενικό τίτλο Επιφάνειες (Epiphanies) παρουσιάστηκαν οι φωτογραφικές σειρές: Νεκρή φύση: το μυστήριο των πραγμάτων, Πορτραίτα του Νάνου Βαλαωρίτη, Όταν έβρεχε διαμάντια, Σονάτα παριζιάνικου Φθινοπώρου.

 

2015

ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ, Αίθουσα τέχνης Περιτεχνών Καρτέρης, Αθήνα.

 

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

2020

Φεστιβάλ Τέχνης Λάρισα, Γενί Τζαμί

2011

LΟCUS ANIMAE, Cinéma des cinéastes, Παρίσι, Γαλλία. Συμμετοχή στην ομαδική έκθεση La localisation contemporaine του πανεπιστημίου Paris 8.

2010

LOCUS ANIMAE, Σχολή Καλών Τεχνών, Bahia, Βραζιλία. Ομαδική έκθεση La localisation contemporaine του πανεπιστημίου Paris 8.

 

ΣΥΛΛΟΓΕΣ

Έργα της Αμαλίας Λιάκου βρίσκονται σε δημόσιες συλλογές :

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

και σε ιδιωτικές συλλογές.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας, Συνέντευξη για τις Επιφάνειες με τη δημοσιογράφο κυρία Κωνσταντίνα Καρυδάκη , Απρίλιος 2018.

Εφημερίδα Ελευθερία Λάρισας, συνέντευξη για τις Επιφάνειες και την ποιητικοθεατρική εκδήλωση προς τιμήν του ποιητή Νάνου Βαλαωρίτη στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, Μαΐος 2018.

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

I ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ ΕΚΘΕΣΕΩΝ

Κατάλογος έκθεσης της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, 2018.

Κατάλογος έκθεσης από την έκθεση στην Αίθουσα τέχνης Περιτεχνών, 2015.

II ΚΕΙΜΕΝΑ

 Κείμενο από τον ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη.

 

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Υποτροφία από το Ίδρυμα Αισθητικής Παναγιώτη κι Έφης Μιχελή για το διδακτορικό πανεπιστήμιο Paris 8, Γαλλία.

Υποτροφία ERASMUS μεταπτυχιακό πρόγραμμα, Σορβόννη, Παρίσι.

Υποτροφία ΑΠΘ για πρόγραμμα γαλλικής γλώσσας και πολιτισμού, Στρασβούργο, Γαλλία.

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ (επιλογή)

L’esthétique de l’imaginaire surréaliste & la photographie grecque depuis 1930.Paradoxe, thanatos, éros. Διδακτορική διατριβή. Πανεπιστήμιο Paris VIII Vincennes-Saint-Denis, Παρίσι 2013.

« Αντινομία της φωτογραφίας πολιτικού σώματος. Νεκρή Φύση. Πρόσωπα μιας δικτατορίας της Susana de Sousa Dias (Αntinomie de la photographie du corps politique. Natureza Morta. Visages d’une dictature de Susana de Sousa Dias) » στο συλλογικό σύγγραμμα Η Εξουσία κι οι εικόνες. Φωτογραφία και πολιτικό σώμα (Le pouvoir et les images, Photographie et corps politique), éd. Klincksieck, Paris, Novembre 2011. (Natureza Morta. Visages d’une dictature είναι κινηματογραφικό φιλμ του κινηματογράφου του πραγματικού (cinéma du réel). Πρόκειται για στοχασμό γύρω από το φιλμ και την εικόνα.

«Το πραγματικό κι οι εικόνες τραύματος στη Σύγχρονη Φωτογραφία » στο συλλογικό σύγγραμμα Φωτογραφία και σύγχρονο, (Photographie et contemporain), éd. Harmattan, 2009.

« Εικόνα εναντίον Εικόνας » στο συλλογικό σύγγραμμα Φωτογραφία, μέσα μαζικής ενημέρωσης και καπιταλισμός (Photographie, medias et capitalisme), éd. Harmattan, 2009.

«Μanuel Alvarez Bravo» (για το έργο και την αισθητική του μεξικανού φωτογράφου με αφορμή την έκθεση στο Παρίσι Εθνική Γκαλερί Jeu de paume), Τα Νέα της Τέχνης, 2012.

 

Copyright © 2020 - 2022 Amalia Liakou. All rights reserved. Created by AtMedia.gr